PH 4/3 bordlampe

PH 4/3 bordlampe fra Louis Poulsen.

Den velkendte og flotte PH 4/3 Bord er en af de mest populære PH bordlamper. Denne flotte PH bordlampe blev lanceret i 1966 i den nuværende form. PH bordlampen er yderst harmonisk og kan ses på mange skriveborde i hele verden. Denne PH bordlampe er til forskel fra af de øvrige PH bordlamper fremstillet af lakeret aluminiumsskærme.
Fod og stander er af højglanspoleret aluminium og trekantstykket, hvor afbryderen sidder er af sandblæst bakelit. PH 4/3 bordlampen passer sammen med PH Pendel 4/3. En lampe der ligeledes er meget populær.

Skærmenes størrelser
PH 4/3 Bord bliver kaldt en “skæv” model. Det første tal henviser til overskærmens diameter på knap 40 cm. Underskærmen er til gengæld taget fra den “hele” PH 3/3 model, hvor overskærmene kun har en diameter på 30 cm.

Introduktionen af de skæve modeller blev skabt for, at man kunne hænge eller stille lamperne lavt.

Det gode design
Per Mollerup, professor i design, har passende sagt, at et godt designet produkt fremfører sit ærinde tydeligt, fortæller så forståeligt som muligt, til hvad og hvordan det skal bruges.

Godt design er nemlig ærligt design, hvor produktet ligner det, det er. Formen svarer til indholdet. Vi taler ikke om sangskjulere eller andre spøg-og-skæmt-artikler. Det må PH-lamperne siges at leve fint op til.

Lampen skal efterligne bålet
En PH 4/3 bordlampe udsender et behageligt, nedadrettet lys som ikke blænder. Skærmenes indbyrdes størrelse og placering giver et dæmpet naturligt lys.

I 1927-1928 blev bordlampen udført hos Louis Poulsen med stel af patineret messing og med overskærm af rødt eller grønt bronzekobber, mellem- og underskærm af to-lags opalglas. Opalglassets matte underside reflekterede lyset nedad. Og så var det gennemtænkt. Lys skal nemlig enten hænge lavt eller rettes nedad for at efterligne bålet. Bålet der beskytter og skaber tryghed.

Selvom designet har mange år på bagen, er PH-lamper stadig meget eftertragtede. Både herhjemme og i udlandet. Måske netop fordi lamperne i så høj grad forener vores grundlæggende behov for at kunne orientere os samtidig med, at de gør livet mere bekvemt og indholdsrigt.