Grand Prix af Arne Jacobsen

Grandprix stol

Arne Jacobsens Grand Prix stol er endnu et produkt af samarbejdet med Fritz Hansen, der startede helt tilbage i 1934. Ligesom flere af de andre produkter der er kommet ud af samarbejde kan Grand Prix også kalde sig en prisvinder. Stolen har sin oprindelse tilbage i 1957, hvor den første gang blev udstillet på det danske Kunstindustrimuseum.
Egentlig hed stolen ikke oprindeligt Grand Prix, men blev opkaldt efter prisen som den vandt på en udstilling i Milano. Grand Prix prisen, der samtidig var den fornemmeste udmærkelse, blev efterfølgende også navnet på stolen, og det har altså hængt ved lige siden. I et godt stykke tid var modellen taget ud af produktionen, men nu er den altså igen i produktion hos Fritz Hansen og kan købes i butikkerne.

Stolens udvikling
Oprindeligt var Grand Prix stolens ben lavet i træ. Denne konstruktion viste sig dog ikke at være hensigtsmæssig, og derfor blev den udskiftet med et understel af jern, ligesom man kender det fra flere andre af Arne Jacobsens spisestuestole som eksempelvis 7‘eren og myren, der i design minder en del om Grand Prix.

Varianter
Grand Prix fås ligesom de fleste andre Arne Jacobsen spisestuestole i en lang række forskellige farver, hvor sort og hvid er de klassiske og mest populære. Udover den almindelige model, kan den også fås beklædt med enten stof eller læder, som også er kutyme for langt de fleste Jacobsens stole. Den kan både fås som forsidepolsteret eller fuldpolstret.

Priserne for Grand Prix
Den almindelige udgave i træ af stolen koster fra lidt over 2000 kroner. Hvis man er interesseret i modellen, der er beklædt med læder, skal man være indstillet på, at skulle betale omkring det dobbelte. Hvis man er ude efter modellen der er fuldpolsteret med læder, stiger prisen yderligere med omkring 1000 kroner.