Ægget af Arne Jacobsen

ægget stol i tre farver: sort, gul, blå

Ægget er en fryd for øjet, et resultat af et yderst gennemtænkt koncept og med dens futuristiske form er stolen gået over i historien som et synonym for Dansk møbeldesign. Arne Jacobsens stol er kendt som en af verdens smukkeste stole, og den blev da også designet med øje for detaljen, stor omhu, håndværksmæssig snilde og innovativ teknik.

Hvad koster Ægget?

Æggets pris varierer rigtigt meget og går rundt regnet til en 60-80.000 kr. fra ny og ned til 20.000 kr. for brugt, hvor sidstnævnte er i dårlig stand og en ompolstring er nødvendig. Du kan købe Ægget på de fleste onlineauktioner. Stolen produceres af Fritz Hansen.

Prisen varierer: Stof eller naturlæder, original eller kopi?

Prisen varierer også efter hvilken model, det drejer sig om. Stolen i naturlæder er den dyreste, men stofvarianterne ligger i den billigste ende af skalaen. En afgørende faktor er desuden, om du køber Ægget i kopi eller original. Da ophavsretsloven kun er 25 år i England, er der et hul i lovgivningen, så det er lovligt at købe en kopi herfra. Du kan dog kun købe online, og har således ikke mulighed for at sidde i stolen inden køb, men der findes dog forhandlere som påstår, at stolene fremstilles på samme måde som originalerne.

Nedenfor kan du set et priseksempel og sammenligninger mellem forskellige forhandlere, så du kan få en ide om prislejet (eksemplerne er fra april 2016):

Forhandler og pris: Forhandler og pris: Forhandler og pris:
Brd. Friis Fritz Hansen Voga
37.516 – 94.809 kr. 37.517 – 94.810 kr. 790 – 1.499 pund cirka 7.570 – 14.370 kr.
Original Original Kopi

 

Hvis du er i tvivl, om du har fået fat i en ulovlig udgave af Ægget, kan du læse mere om kopimøbler fra England og hvad, du skal være opmærksom på.

Ægget brugt – kigger du efter en billigere pris?

Overvejer du at købe Ægget brugt? Så er det typisk på sider som DBA, GulOgGratis og andre auktionssider, du skal holde øje på. Det er meget almindeligt, at mange mennesker gerne vil finde Ægget stolen lidt billigere end helt ny. Der er dog nogle faktorer, du bør være opmærksom på, inden du køber stolen.

  • Polstringen – Især på modeller med stofbetræk kan skumpolstringen være smuldret. Dette bør du undersøge, for i så fald skal stolen ompolstres, og dette er en bekostelig affære. Den brugte stol vil således ikke længere være helt så billig, så det bør du have med i dine beregninger.
  • Betrækket generelt – Tjek om betrækket har løsnet sig fra stolen
  • Læderbetræk – Tjek om læderet er krakeleret

Ligesom med de nye stole, er der ved brugte Ægget stole også stor prisforskel mellem modeller i læder og stof.

Hvis din primære bevæggrund for at købe Ægget brugt er at spare penge, kan du overveje muligheden for at købe stolen som kopi i stedet, som du kan læse mere om lige ovenfor.

Historien bag stolen Ægget

Ægget blev designet i 1958 af Arne Jacobsen, sideløbende med at han også designede en af sine andre meget kendte stole, Svanen. Begge stole blev designet til SAS Royal Hotel i København.

Men produktionen og designet af lænestolen startede ikke lige så glamourøst – det foregik nemlig i Arne Jacbosens garage med en klump ler i hånden. Med sin lerklump formede Arne Jacobsen idéen bag grundformen i stolens design.

Da han var tilfreds med udfaldet, besluttede han sig for, at stolen skulle udformes i skummateriale, hvilket var helt uhørt, det havde ingen tidligere gjort. Skallen blev herefter betrukket med naturlæder eller stof og en fod blev påsat, den færdige kreation var, hvad vi i dag kender som designikonet inden for stole; Ægget.

Designændringer igennem tiden

Ligesom så mange andre store designikoner, er de blevet ændret igennem tiden for at tilpasse og forbedre sig i forhold til første produktion. Arne Jacobsens Ægget kom faktisk uden siddepude til at starte med, men var naturligvis mere polstret, dette blev ændret i 1974, hvor stolen fik vippefunktion og sidenhen blev skallen produceret i glasfiber i stedet for skum.

Jubilæumsmodel af Ægget, da stolen fyldte 50

I 2008 havde Ægget 50 års jubilæum og det blev fejret med en særudgave af stolen i læder og ruskind, stolen blev kun produceret i 999 eksemplarer og er dermed et samlerstykke uden lige. Det utraditionelle ved den nye jubilæumsudgave er ikke så meget farvesammensætningen, men den tydelige opdeling. Bagsiden af lænestolen er chokoladebrunt ruskind og forsiden samme farve, men i rent skind.

Ægget 50 års jubilæumsmodel

Ægget 50 års jubilæumsmodel

Hvem har designet stolen Ægget?

Hvis du vil læse mere uddybende, kan du se mere i artiklen om designeren Arne Jacobsen.

Video – sådan laves stolen